Subvenția de 100 de euro pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză va ajunge la fermieri din 15 mai

0
0
Publicat:

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru capacitatea de producţie în condiţii minime de bunăstare, va demara în jurul datei de 15 mai, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

foto teren arabil
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai

"Aşa cum am promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc şi pasăre. Fermierii vor primi aceşti bani chiar dacă plafonul estimat iniţial pentru plata despăgubirilor va fi depăşit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili", a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Acesta a stabilit cu echipa de conducere a MADR şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) că ţinta pentru a demara aceste plăţi este data de 15 mai.

Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură vor efectua plăţile către toţi beneficiarii eligibili, imediat după aprobarea suplimentării bugetului necesar.  

Miniştrii europeni ai Agriculturii au îndemnat în luna februarie Uniunea Europeană să majoreze finanţarea pentru Politica Agricolă Comună (PAC), un program de subvenţii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pe an, în încercarea de a potoli protestele fermierilor care au incendiat anvelope în centrul Bruxelles-ului.

Charlie McConalogue, ministrul irlandez al Agriculturii a arătat că bugetul PAC trebuie „majorat şi consolidat” pentru că veniturile fermierilor „nu au ţinut pasul” cu alte sectoare, adăugând: „asta e ceva ce trebuie rezolvat - să ne asigurăm că bugetul PAC răspunde la munca extrem de importantă pe care fermierii o fac în fiecare zi”.

Fermierii trebuie să fie plătiţi pentru ceea ce fac. Există elemente în legislaţia climatică european care sunt cerute fermierilor dar pentru care ei nu sunt remuneraţi. Acesta este miezul problemei”, a subliniat, la rândul său, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.

Aceste dezbateri au loc pe fondul unor discuţii aprinse cu privire la priorităţile bugetului comun european, guvernele fiind reticente să contribuie mai mult din cauza situaţiei dificile în care se află bugetele naţionale, la care se adaugă nevoia de a cheltui mai mult pentru apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Politica Agricolă Comună reprezintă 386,6 miliarde de euro din bugetul comun de 1.210 miliarde de euro al blocului comunitar, care se întinde pe perioada 2021-2027. Aproximativ 80% din banii din CAP merg către 20% din fermieri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite